Groen wil statiegeld op petflessen en blikjes maar de stad houdt de boot af
02 Februari 2018
Persbericht 2 februari 2018 Groen wil statiegeld op petflessen en blikjes maar de stad houdt de boot af. Het voorstel uit ons zwerfactieplan voor mobiele camera's wordt positief onthaald. Voor de tweede keer op rij vroeg Groen op de gemeenteraad om toe te treden tot de Statiegeldalliantie. Hierin verenigen zich milieuorganisaties, bedrijven, lokale overheden en burgerinitiatieven die zwerfafval beu zijn. Ze roepen samen de regering op om structurele en eerlijke oplossingen door te voeren in de vorm van statiegeld op alle PET-flessen en blikjes. De stad houdt nog steeds de boot af. Het voorstel uit ons zwerfactieplan voor mobiele camera's wordt wel positief onthaald.
Om onze eis kracht bij te zetten, voerden we actie voor de gemeenteraad van 29 januari. "Met enkele leden verzamelden we blikjes en petflessen op Oudenaards grondgebied. Onze 'buit' is in enorm", zegt Groen-raadslid Elisabeth Meuleman. "Zelf liep ik een uurtje rond langs Huttegem in Bevere tot aan de Donkvijver. Ik verzamelde 130 blikjes en flesjes. Aan 25 cent per blikje - dit is het tarief geopperd door OVAM - is dat goed voor 32,50 euro."
"In totaal brachten de Groen-leden afgelopen maandag 2 292 blikjes en petflessen mee of 573 euro. We ruimden bovendien maar enkele straten op. Dat betekent dus dat er tienduizenden blikjes en flesjes langs onze bermen en op akkers en weiden rondslingeren."
Uit een nieuwe studie van OVAM blijkt dat zwerfafval de Vlaamse gemeenten 100 miljoen euro meer kost dan gedacht. Volgens de studie ruimden gemeenten in 2015 17 739 ton zwerfvuil op. Dat kostte de gemeenten, en dus de belastingbetaler, meer dan 155 miljoen euro. Daarmee betalen de lokale besturen 95 % van alle kosten in Vlaanderen.
Het aantal gemeenten dat zich aansluit bij de Statiegeldalliantie groeit aan een snel tempo. Gent, Hasselt, Dendermonde, de provincie Limburg, Vilvoorde, Haacht, Gooik, Meise, Roosdaal, Zingem, Kruishoutem,... sloten zich de voorbije dagen al aan.
"Ook Oudenaarde moet een krachtig signaal geven", gaat Elisabeth Meuleman verder. "We zijn een landbouwgemeente, we zijn het onze landbouwers verschuldigd. Zij verliezen dieren en inkomen door zwerfvuil. Maar ook in de stad blijft zwerfvuil een doorn in het oog van veel bewoners."
"De stad wilde echter opnieuw niet ingaan op ons voorstel", besluit Elisabeth. "Oudenaarde verwacht veel van de blauwe zak. 'Want binnenkort zullen ook harde plastiekverpakkingen zoals botervlootjes en yoghurtpotjes in die zak mogen", aldus de schepen van Milieu. Begrijpe wie begrijpen kan. Het aantal blikjes en petflessen in bermen en grachten zal daardoor niet verminderen. Positief is wel dat de stad ons voorstel voor de invoering van mobiele camera's nu toch ernstig neemt. Maar de aanpak bij de bron, en dus de invoering van statiegeld, is uiteraard nog beter."
250 blikjes en 40 petflessen alleen al in de bermen en grachten van de Boslos