Een democratisch Oudenaarde

Thema: Transparantie en eenvoudige administratie

 

We zorgen voor een heldere, transparante communicatie met de burgers. We communiceren over politiek, over de besteding van de budgetten en we betrekken burgers meer bij het beleid. 

We maken een duidelijk overzicht,  zowel digitaal als op papier,  van alle diensten in onze stad (Fietspunt, fietsbibliotheek, huiswerkbegeleiding …)

We waarderen het werk van de adviesraden, we ondersteunen hun werking en nemen hun adviezen ter harte. Wanneer zaken niet kunnen worden gerealiseerd leggen we duidelijk uit waarom. 

We versterken gemeente- en BCSD- raadsleden en voorzien een opleiding, los van de algemene opleidingen van vb. VVSG. We denken hierbij bijvoorbeeld aan de opleiding ervaring in armoede. 

We verhogen inspraak en de betrokkenheid van kinderen en jongeren en onderzoeken het oprichten van een kindergemeenteraad

We worden een kind- en jongerenvriendelijke gemeente en we werken aan het behalen van het label ‘Kindvriendelijke steden en gemeenten’. 

We maken afspraken met scholen om buiten de schooluren infrastructuur ter beschikking te stellen

We faciliteren de werking van (jeugd)verenigingen door alle procedures en administratieve verplichtingen eenvoudig te maken

We zetten in op een transparant subsidiebeleid voor alle verenigingen, inclusief de kerkfabrieken. 

In gezinnen waar meerdere ondersteuningsdiensten helpen, stemmen we deze beter op elkaar af:  1 gezin, 1 plan

Brieven en communicatie schrijven we in klare taal en leeftijdsspecifiek: persoonlijke communicatie op belangrijke levensmomenten,  politieke informatie dicht bij de mensen. 

De digitale kloof blijft een reëel probleem. We pakken die kloof aan via de uitbouw van digipunten en garanderen tegelijk dat informatie en documentatie ook offline beschikbaar is en blijft. 

We maken wifi beschikbaar op publieke plaatsen zoals het skatepark, openbare ruimte, …

We streven naar een deskundige en nuttige vertegenwoordiging in de intercommunales.  Enkel zetelen om extra zitpenningen te genereren, vinden wij niet de te volgen weg. 

Oudenaarde neemt een voortrekkersrol op in de regio Vlaamse Ardennen. Samenwerking met buurgemeenten wordt gestimuleerd en gefaciliteerd.

Bij elke investering die de stad doet, wordt een subsidietoets uitgevoerd en bij onderhandelingen over prijzen wordt naar kortingen gestreefd.

We blazen de GROS (Gemeentelijke Raad voor ontwikkelingssamenwerking) terug leven in. We voorzien een significant budget voor de ondersteuning van lokale initiatieven rond mondiale solidariteit en voor noodhulp. We sensibiliseren over mondiale rechtvaardigheid en blijven onze  mondiale betrokkenheid zichtbaar maken via haar communicatiekanalen.