Een welvarend Oudenaarde
Thema: Handelscentrum en ondernemen
We reactiveren het concept ‘Oudenaarde brouwt’ voor startende ondernemers en maken er een werkinstrument van voor meer kans op succes, bijvoorbeeld via opleiding en begeleiding.
We voeren een ontmoedigend beleid tegen leegstand waarbij een progressieve leegstandsheffing een instrument is, met koppeling aan de huurprijs.
We tekenen een duidelijke visie uit op het winkelcentrum: een autoluw centrum in het weekend zorgt voor een aangenaam winkel-wandelcentrum, waar klanten langer verblijven.
Er wordt dringend werk gemaakt van een nieuwe stedelijke verordening die baanwinkels langs de N60 inperkt ten voordele van het stadscentrum. We moedigen baanwinkels ook aan om te herlokaliseren.
We breiden het aantal ‘shop&go’- parkeerplaatsen uit. Ze garanderen dat enkel mensen die een kleine boodschap komen doen (apotheek, bakker, bloemenwinkel, slager, de bank en dergelijke) er parkeren en zorgen ervoor dat er bijna altijd een plaatsje vrij is. In overleg met de handelaars maken we een plan voor deze uitbreiding op.
We breiden de ondersteuning van een centrummanager, indien nodig/mogelijk in eigen dienst, uit.
We zetten in op netwerk- en relatiebeheer binnen de Oudenaardse ondernemingswereld. We richten een ondernemingsraad op die het bestuur adviseert.
We zetten in op coaching voor ondernemers, bijvoorbeeld door het inrichten van infosessie’s voor jonge/startende ondernemers, over de mogelijkheden die Oudenaarde biedt op het vlak van ondersteuning, subsidies, netwerk ... bij het starten van een zaak in Oudenaarde.
Het stadscentrum wordt een fijne winkelplek waar steeds iets te beleven valt. Kleinschalige en lokaal gebonden activiteiten zoals (aperitief)concerten, speeltuigen, standjes, straattheater … zorgen voor een permanent aangenaam stadscentrum waar het goed is om te wonen, te winkelen en te genieten.
We kopen maximaal lokaal als gemeente. We zorgen ervoor dat overheidsopdrachten helder gecommuniceerd worden aan de lokale ondernemers en we zorgen voor transparante gunningen.
De nood aan KMO-units is groot. De bestemde bedrijventerreinen dienen ontwikkeld te worden. Bij de sites Aldia, Alvey en Santens, zal voldoende ruimte voor KMO’s worden voorzien.
We zetten in op kwalitatieve dienstverlening van het KMO-loket. Er dient een voltijdse ambtenaar bij te komen die meehelpt bij het verkorten van de vergunningsprocedures. Vooroverleg vermijdt vertraging van de procedure.
We kiezen voor een duurzame toekomst door innovatieve bedrijven aan te trekken in sectoren waarin onze regio sterk staat: textiel, maakindustrie en (fiets)toerisme.
We maken ruimte voor een sterke diensteneconomie die inspeelt op onze goede (trein)verbinding met de steden Kortrijk, Gent en Brussel. Bedrijven in de creatieve en technologiesector kunnen (jonge) mensen aantrekken met Oudenaarde als gemakkelijk bereikbare werkplek.
We zetten in op samenwerking tussen scholen en bedrijven, bijvoorbeeld door de organisatie van een job dream day.
We verbeteren de ontsluiting van onze industrieterreinen voor de fiets en het openbaar vervoer en we zorgen voor een vlottere doorstroom voor gemotoriseerd verkeer via doordachte rotondes op de N60.
We streven ernaar om tegemoet te komen aan de nood aan 29 ha extra bedrijventerreinen maar we kijken daarvoor ook naar de bredere regio en enkele naburige gemeenten voor samenwerking.
We werken een horecaplan uit in samenwerking met de horecazaken in onze stad. We willen Oudenaarde laten bruisen, mét aandacht voor de leefbaarheid van de bewoners. We faciliteren nachtlocaties (plekken waar ruimte kan zijn voor het nachtleven), we onderzoeken of we Feest in ’t Park nieuw leven kunnen inblazen, we stimuleren horecabezoek na evenementen en zetten in op ‘nachtje uit, veilig thuis’ initiatieven.