Meer dan groen komt met actieplan : tegen 2030 kent iedereen zijn buur
13 Augustus 2024
'Volgens het Nationaal Geluksonderzoek dat sinds 2017 door de Ugent wordt afgenomen voelt bijna de helft van de Belgen zich soms of altijd eenzaam. Bij jongeren ligt dat cijfer nog hoger. Steden en gemeenten hebben heel wat hefbomen in handen om contact te stimuleren. Met Meer dan Groen zetten wij echt in op een warm Oudenaarde, en kiezen we er heel bewust voor om in te zetten op sociale cohesie.’
Met een opvallende actie lanceert Meer dan Groen vandaag haar Actieplan Ontmoeten. ‘Volgens het Nationaal Geluksonderzoek dat sinds 2017 door de Ugent wordt afgenomen voelt bijna de helft van de Belgen zich soms of altijd eenzaam. Bij jongeren ligt dat cijfer nog hoger. Steden en gemeenten hebben heel wat hefbomen in handen om contact te stimuleren. Met Meer dan Groen zetten wij echt in op een warm Oudenaarde, en kiezen we er heel bewust voor om in te zetten op sociale cohesie,’ licht kandidaat-burgemeester Elisabeth Meuleman toe.
‘In verschillende deelgemeenten zullen onze ‘ontmoetingsstoelen’ opduiken’, vult Meer dan Groen kandidaat Marieke De Vos aan. ‘Deze stoelen staan symbool voor een reeks eenvoudige en laagdrempelige maatregelen die we willen nemen om ontmoeten en samenleven te bevorderen om van onze stad een warme stad te maken. Wij zullen alvast ook op aangekondige tijdstippen plaatsnemen op onze stoelen om een babbeltje te slaan met de buurt.’
Het Actieplan Ontmoeten omvat 12 speerpunten om de sociale cohesie te bevorderen. Dat gaat van investeren in de publieke ruimte met meer zitbanken, vernieuwde sport- en speelpleintjes in de deelgemeenten tot een veel uitgebreidere buddywerking voor nieuwkomers en een betere ondersteuning van vrijwilligers en verenigingen via een vrijwilligersloket. Het volledige 12-puntenplan nalezen kan je hier nalezen.
‘Goede vrienden en relaties, je buren kennen, aan vrijwilligerswerk doen en zorgen voor anderen maakt minder eenzaam en angstig maar gezonder en gelukkiger,’ besluit Meuleman. ‘Wij zetten in op werk, economie en mobiliteit, maar ook warme thema’s zoals het verenigingsleven en sociale cohesie. Tegen 2030 willen wij dat iedereen zijn buren of dorpsgenoten beter kent. We willen daarin met Meer dan Groen echt het verschil maken.’
Je vindt de kandidaten op volgende plaatsen op volgende tijdstippen :
Donderdag 15 augustus
- om 10u30 op het Fonteinplein in Leupegem
- om 13u aan de kerk in Melden
Vrijdag 16 augustus
- om 10u30 op het dorpsplein in Mullem
- om 13u aan de kerk in Welden
Dit is ons 12-puntenplan :
Als onderdeel van ons programma stellen we daarom een 12-punten plan op voor een warm Oudenaarde. Het plan omvat volgende speerpunten :
- We investeren in publieke infrastructuur. Met een zitbankenplan zorgen we voor meer rustplekken en zitbanken, en ook voor picknick plekken.
- We zorgen voor (ver)nieuw(d)e inclusieve speelplekken en sportterreintjes voor alle leeftijden, ook en vooral in de deelgemeenten.
- Ook particulieren moedigen we aan en ondersteunen we om geveltuintjes en gevelbanken te plaatsen en voortuinen of stoepen ontmoetingsvriendelijk te maken.
- We introduceren buurtcomposteren in Oudenaarde : voor mensen zonder of met een kleine tuin een oplossing voor groenafval, én een contactmoment voor de buurt.
- Door resoluut te kiezen voor het concept van de brede school groeien onze scholen uit tot de draaischijf van de buurt, waar we elkaar kunnen ontmoeten. Op die manier springen we ook efficiënt om met onze infrastructuur en ruimte.
- We ondersteunen ontmoetingsinitiatieven op niveau van straten en buurten. Straatfeesten, buurtfeesten, speelstraten, bebloemingsacties,... brengen buren bij elkaar.
- We hervormen de bestaande burgerbudgetten naar buurtbudgetten: elke legislatuur heeft elke deelgemeente een substantieel groter budget om via participatieve trajecten met de bewoners te besteden aan de gemeente.
- We investeren in het verenigingsleven en in onze vrijwilligers. We renoveren en verduurzamen infrastructuur en we zorgen voor een laagdrempelig vrijwilligersloket voor ondersteuning van vrijwilligers.
- Levensmomenten zijn belangrijk en verbinden. We vieren geboortes en geven aandacht aan omgaan met verlies bijvoorbeeld door aandacht voor sterrenkindjes of door de organisatie van ‘Reveil’, een poëtisch troost moment op 1 november. Ook voor herdenken en herinneren maken we ruimte.
- Ook cultuur en sport verbinden. We voeren sport- en cultuurcheques in voor jongeren en ondersteunen ook kleine, lokale culturele evenementen.
- Ondanks veel mooie projecten leven mensen met en zonder een beperking nog vaak naast elkaar. Wij zetten initiatieven op om mensen met en zonder beperking met mekaar in contact te brengen en om ontmoetingen mogelijk te maken zowel in de vrije tijd en in de buurt.
- We vergeten nieuwkomers niet en helpen hen zo snel mogelijk te integreren. We zetten in op taal via informele leerwegen zoals via sport en breiden de buddywerking verder uit.
Goede vrienden en relaties, je buren kennen, aan vrijwilligerswerk doen en zorgen voor anderen maakt minder eenzaam en angstig maar gezonder en gelukkiger. Wij zetten in op werk, economie en mobiliteit, maar ook warme thema’s zoals het verenigingsleven en sociale cohesie. Tegen 2030 willen wij dat iedereen zijn buren of dorpsgenoten beter kent. We willen daarin met Meer dan Groen echt het verschil maken