Groen wil kouters in Mater/Volkegem als erfgoedlandschap beschermen
28 Juni 2018
(Dit filmpje met de kouters in de hoofdrol, ondersteunt onze vraag: https://www.youtube.com/watch?v=jccxIWP1jo0&feature=youtu.be) Recent kwam er goed nieuws voor de kouters van Mater/Volkegem: de Raad van State vernietigde het GRUP Vlaamse Leemstreek voor het deelgebied Mater/Volkegem. Er komt dus, zeker in de nabije toekomst, geen leemontginning op onze kouters. Die blijven ingekleurd op de plannen als landbouwgebied in plaats van ontginningsgebied.
(Dit filmpje met de kouters in de hoofdrol, ondersteunt onze vraag: https://www.youtube.com/watch?v=jccxIWP1jo0&feature=youtu.be)
Recent kwam er goed nieuws voor de kouters van Mater/Volkegem: de Raad van State vernietigde het GRUP Vlaamse Leemstreek voor het deelgebied Mater/Volkegem. Er komt dus, zeker in de nabije toekomst, geen leemontginning op onze kouters. Die blijven ingekleurd op de plannen als landbouwgebied in plaats van ontginningsgebied.
"Dat is een grote overwinning", zegt Groen gemeenteraadslid Elisabeth Meuleman. "Hier hebben we schouder aan schouder met buurtbewoners, landbouwers en natuurverenigingen 12 jaar voor gevochten. Het is zeer onwaarschijnlijk, maar niet volledig uitgesloten, dat er in de toekomst nieuwe plannen voor ontginning zullen komen. Daarom willen wij nu een stap verder gaan en pleiten we er voor om de kouters als erfgoedlandschap te beschermen."
Volgens het Onroerenderfgoeddecreet kunnen landschappen in een RUP afgebakend worden als erfgoedlandschap en op die manier beschermd worden. Oudenaarde heeft verschillende monumenten, beschermde stads- en dorpsgezichten, beschermde wegen en één beschermd landschap: het bos t' Ename. Wij willen dat ook de kouters erfgoedlandschap worden, om ze voorgoed te beschermen tegen ontginning.
"Het betekent geenszins dat er geen landbouwactiviteiten meer zouden kunnen plaatsvinden, integendeel. Het zou juist garanderen dat de kouters blijven wat ze nu zijn: waardevolle landbouwgronden. Het is aan het stadsbestuur om hiervoor initiatief te nemen en een aanvraag in te dienen bij de dienst Erfgoed. We stellen op de gemeenteraad voor dat de stad dit inititiatief zou nemen", besluit Meuleman.
Tijdens de gemeenteraadszitting van maandagavond 23 april 2018 antwoordde de schepen van Ruimtelijke Ordening het voorstel genegen te zijn en, alvorens de nodige stappen te nemen, contact op te zullen nemen met Onroerend Erfgoed om alle gevolgen voor zowel de landbouwers als de omwonenden te kennen.
Meer info: Elisabeth Meuleman - 0473 41 61 47