Groen klaagt "lijst van gebroken beloften" voor verkeersleefbaarheid aan
22 Augustus 2018
De partij Groen kondigde in juli een grootschalige bevraging aan bij 5000 huisgezinnen in Oudenaarde en de deelgemeenten. Een maand later maakt de partij een tussentijdse balans op. "We bezochten met ons team ondertussen 1500 huisgezinnen in 6 deelgemeenten en in het centrum van de stad", zegt Groen-lijsttrekker Elisabeth Meuleman. Eén grote bekommernis steekt er met kop en schouders bovenuit: de verkeersleefbaarheid. De Heurnestraat in Heurne, de Rekkemstraat in Volkegem, de Galgestraat in Oudenaarde, de centra van Eine en Oudenaarde, Bevere... er is één duidelijke rode draad in onze gesprekken : mensen zijn bijzonder bezorgd over de verkeersleefbaarheid in hun straat. Overdreven snelheid, trillende ruiten, slecht wegdek, onveilige situaties en te weinig aandacht voor fietser of voetganger zijn de meest gehoorde opmerkingen.
"Het voelt dan ook bijzonder wrang aan", vervolgt raadslid Steven Bettens die voor Groen al jarenlang het thema mobiliteit opvolgt, "dat zoveel maatregelen met de grote trom worden aangekondigd om vervolgens weer stilletjes in de vergeetput te belanden."
Bettens spreekt van de "lijst van gebroken beloftes". "Denk maar aan de Oudstrijdersstraat - Ohiostraat (Nederename) en de herinrichting van de schoolomgeving Nederenamestraat (Nederename): samen met een klankbordgroep (van inwoners) werd de herinrichting besproken en gepland. De plannen zijn klaar. De stad slaagt er na 5 jaar nog steeds niet in het noodzakelijke rioleringsdossier rond te krijgen. Of de Martijn Van Torhoutstraat, Abdijstraat en Nederenamestraat. Die zouden volgens de burgemeester in maart 2018 'nog dit jaar worden heraangelegd, vermoedelijk voor het einde van de zomer al'. Er is nog niks gebeurd. In de Heurnestraat zouden de voegen - die voor geluidshinder en trillingen met scheuren tot gevolg zorgen - in april worden hersteld. De heraanleg van de Graaf Van Landaststraat (Eine) zou dit jaar gebeuren. De heraanleg is uitgesteld omdat het rioleringsdossier dat de stad bij de Vlaamse MilieuMaatschappij kan aanvragen, nog niet rond is. De Robert De Preesterstraat (Nederename): de aanbesteding voor de heraanleg werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 26 juni 2017. Plannen waren klaar. In maart van dit jaar werd de aanbesteding stopgezet. De heraanleg van het St.-Jozefsplein, al verschillende keren aangekondigd in de krant. Tenslotte blijven ook de fietspaden aan de Weldenstraat en in de spoorwegberm achter het college waar nog dit jaar mee zou begonnen worden, voorlopig loze beloften... De lijst van gebroken beloftes en aankondigingen in de kranten is lang en vooral de deelgemeenten lijken de klos."
"Als één ding duidelijk is", besluit Meuleman, "is dat voor de volgende legislatuur verkeersleefbaarheid een prioriteit moet worden. Mensen vragen zeer duidelijk dat ingezet wordt op leefbaarheid, veiligheid, vlotte doorstroom, en aandacht voor de zachte weggebruikers. Er is dringend nood aan een nieuw, integraal mobiliteitsplan voor de stad dat inzet op van een gezondere (en veilige) leef- en woonomgeving met meer groen en properder lucht en minder fijn stof tot gevolg."
Groen roept inwoners van Eine alvast op om massaal aanwezig te zijn op de informatievergadering over de mobiliteitsproblematiek in Eine die doorgaat op donderdagavond 23 augustus in KBO Eine. Zo kunnen zoveel mogelijk inwoners de bezorgdheden klaar en duidelijk meegeven aan het huidige en toekomstige stadsbestuur zodat een nieuw gedragen mobiliteitsplan kan worden opgemaakt.
Meer info: Elisabeth Meuleman - 0473 41 61 47