Biobloembollenactie Zonder-is-gezonder-gemeente
06 April 2013
Beschrijving Steden en gemeenten maken meer en meer gebruik van bloembollen in het openbaar groen: op middenbermen, langs wegen, in parken en plantsoenen. Vaak zijn dit echter gangbaar geteelde bollen waarbij enorme hoeveelheden pesticiden werden gebruikt. Het alternatief zijn biologisch geteelde bloembollen. Biologische bloembollen worden geproduceerd zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, zodat zich geen ongewenste stoffen in het milieu kunnen verspreiden. Niet in de lucht, niet in de sloot en niet in het grondwater. Bovendien is biologische landbouw zuinig met schaarse grondstoffen zoals energie en mineralen. Wie kiest voor biologische bloembollen, steunt de vorm van landbouw die het minst vervuilt en de minste grondstoffen verspilt. Door deze actie vervult de gemeente zijn voorbeeldfunctie en kan ze via een persbericht of infoavond burgers sensibiliseren en aanzetten om ook in hun eigen tuin biobloemen aan te planten.Doelstelling
Deze actie wil het aanplanten van biologische bloembollen in openbaar groen en privétuinen bevorderen en burgers sensibiliseren rond reductie van bestrijdingsmiddelen.
De gemeente organiseert een samenaankoop van biologische bloembollen voor haar inwoners.
Doelgroepen
Groendienst gemeenten en inwoners met tuin.
Waar biobloembollen aankopen?
Neem als gemeente contact op met een van onderstaande leveranciers van biologische bollen. Op basis van de beschikbaarheid en prijsofferte, maak je een selectie van de soorten voor je burgers. De gemeente informeert haar burgers gedegen over de geschikte plantomstandigheden, de voor- en nadelen van diverse soorten bollen en knollen,... Hiervoor kan verwezen worden naar de achtergrondinfo op www.velt.be - siertuin - bloembollen.
Biobloembollen kan je aankopen bij:
Ecoflora, Ninoofsesteenweg 671 te B-1500 Halle, België, tel.: 02 361 77 61, fax: 02 361 77 01, e-mail: [email protected], www.ecoflora.be.
Hoeve Vertrouwen, Oostermiddenmeerweg 14 te Nl-1771 RR Wieringerwerf, Nederland, tel.: 0031 227 501637, fax: 0031 227 502410, e-mail: [email protected], www.ecobulbs.be.
Speciale aandachtspunten
Belangrijk bij de Biobloembollenactie is dat de gemeente met daadkracht communiceert overde actie en zo de burgers sensibiliseert om zelf ook biobloembollen aan te kopen.
Om burgers te sensibiliseren en bovendien aan te zetten om ook in eigen tuin biologische bloembollen aan te planten, is een samenaankoop van biologische bloembollen, georganiseerd door de gemeente, 'dichtbijhuis', een prima idee. Het verlaagt de drempel voor de consument om te kiezen voor het ecologisch alternatief. Biologische bloembollen zijn immers niet 'om de hoek' verkrijgbaar. De gemeente vervult hier, net als bij het FSC- en ander verantwoord productgebruik een belangrijk rol om het aanbod aan alternatieven, ook voor de gewone consument bereikbaar te maken.
Inbreng partners
De gemeente koopt biologische bloembollen aan en sensibiliseert haar inwoners door:
- een artikel te publiceren in gemeentelijk infoblad,
- een infoavond rond biologische bloembollen te organiseren,
- de samenaankkop van biobloembollen te organiseren.
Timing
De timing is afhankelijk van het soort bloembollen (voorjaars-, zomer- of najaarsbloeiers ? oktober/november, na half maart, augustus).
Ook rekeninghouden met de bestelperiode voor de biobloembollen.
Voorbeeldartikel
Hieronder vind je een voorbeeldartikel voor in het gemeentelijk infoblad om burgers te stimuleren om te kiezen voor biobloembollen.
Biobloembollen voor jouw tuin
In de herfst zal onze gemeente in de bestaande bloemperken biobloembollen planten. Zo zijn we er zeker van de eerste getuigen te zullen zijn van de intrede van de lente. Ook in je eigen tuin kan je die prille lente een plaatsje geven door nu ook biologische bloembollen aan te kopen.
Onze gemeente kiest heel bewust voor biologisch geteelde bloembollen. Weinig consumenten staan stil bij de 77 kg aan bestrijdingsmiddelen die per hectare worden gebruikt vooraleer een zakje tulpenbollen in de klassieke tuincentra belandt. Een deel van de verbruikte pesticiden komt onvermijdelijk in de omgeving terecht: grondwater wordt vergiftigd of ze verspreiden zich via de lucht... Er komt vaak geen leven meer voor in sloten rond bloembolkassen en via de atmosfeer zijn bestrijdingsmiddelen inmiddels over de hele aardbol terug te vinden. Telers van biologische bloembollen gebruiken geen chemisch-synthetische pesticiden en geen kunstmest. Beken, grondwater en lucht worden dus niet vervuild. Bovendien is biologische landbouw zuinig met schaarse grondstoffen zoals energie en mineralen. Wie kiest voor biologische bloembollen, steunt de vorm van landbouw die het minst vervuilt en de minste grondstoffen verspilt.
Bestel nu ook jouw biologische bloembollen! Van 1 juni tot 31 juli kan je op het gemeentehuis terecht om ook voor jouw tuin biologische bloembollen te bestellen. Zo kan jij volgende lente ook van al dat prachtigs genieten!
Voor meer info, kijk op www.velt.be onder siertuinen.